JADŁOSPIS
Data |
I Śniadanie Godz. 8.15 |
II Śniadanie Godz. 10.00 |
Obiad Godz. 11.30 |
Podwieczorek Godz. 14.00 |
20.01.25 |
Chleb z masłem ,szynką gotowaną , sałatą , pomidor kawa z mlekiem (1,7 ) |
Herbata z dzikiej róży gruszki |
Zupa jarzynowa makaron z białym serem , kompot truskawkowy (1,7,9) |
Chleb z masłem polędwicą drobiową , sałatą , ogórkiem zielonym , herbata rumiankowa (1) |
21.01.2025 |
Bułki grahamki z masłem żółtym serem , rukolą , papryką , cacao (1,7) |
Herbata Malinowa banany |
Zupa makaronowa ziemniaki ,gulasz z mięsa od szynki ogórki kiszone kompot wiśniowy (1,3,9) |
Rogalik z masłem jabłka , herbata miętowa (1) |
22.01 .2025 |
Chleb z masłem filetem z makreli w pomidorach , kawa z mlekiem (1,7 ) |
Herbata z kopru włoskiego marchewki |
Zupa lane ciasto ziemniaki z kapustą , winerki kompot z owoców mieszanych ( 1,3, 7 ,9 ) |
Kasza manna z masłem cynamonem banany (1,7 ) |
23.01.2025 |
Chleb z masłem czosnkowym , zupa mleczna z płatkami owsianymi (1,7 ) |
Herbata truskawkowa mandarynki |
Zupa z soczewicy ryż , filet z kurczaka w sosie ziołowym , surówka z kapusty kiszonej kompot jabłkowy |
Chleb z masłem białym serem z rzodkiewką herbata z cytryną (1 ) |
24.01.2025 |
Chleb z masłem, pastą z jajka pora ogórka cacao |
Herbata z aronii jabłka |
Zupa ryżowa ziemniaki , filet z , morszczuka , sałata w śmietanie kompot śliwkowy (3,4,9) |
Actimele o smaku malinowym chrupki kukurydziane |
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie Przedszkola Publicznego nr 6 w Szczedrzyku oraz na tablicy ,,Jadłospis” zmieszczonej w Przedszkolu Publicznym nr 6 w Szczedrzyku wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ) oraz produkty pochodne |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne ( arachidowe ) oraz produkty pochodne |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą ) |
8 |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pekan, macadamia, orzechy pistacjowe oraz produkty pochodne |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, rozmaryn, estragon, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, kminek, papryka słodka, papryka wędzona, goździki, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
UWAGA !
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE ) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku ( weszło w życie w grudniu 2014 roku ) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…..oznaczania alergenów przez placówki żywienia zbiorowego ( załącznik II w/w rozporządzenia )