JADŁOSPIS
Data |
I Śniadanie Godz. 8.15 |
II Śniadanie Godz. 10.00 |
Obiad Godz. 11.30 |
Podwieczorek Godz. 14.00 |
17.02.25 |
Chleb z masłem szynką z indyka , sałatą , pomidorem kawa z mlekiem (1,7 ) |
Herbata truskawkowa gruszki |
Zupa grysikowa ziemniaki , jajko w sosie cebulowym , kompot jabłkowy (1,3,7,9) |
Chleb z masłem szynką domową , sałatą ,ogórkiem, herbata z rumianku (1) |
18.02.2025 |
Bułki pszenne z masłem filetem z makreli w pomidorach , kawa z mlekiem (1 ,4,7 ) |
Herbata z mięty banany |
Zupa krem z brokuła , makaron z mięsem w sosie pomidorowym kompot wiśniowy (1,3,9) |
Gofry z cukrem pudrem jabłka herbata z cytryną (1,3) |
19.02 .2025 |
Chleb z masłem schabem w majeranku , rukolą , ogórkiem zielonym , bawarka (1,7 ) |
Herbata porzeczkowa pomarańcze |
Zupa grochowa pyzy z boczkiem kapusta kiszona gotowana kompot z owoców mieszanych ( 1 ,9 ) |
Rogale z masłem herbata malina z lipą gruszki (1 ) |
20.02.2025 |
Chleb z masłem czosnkowym , zupa mleczna z kaszą manną (1,7 ) |
Herbata z owoców leśnych marchewki |
Zupa ogórkowa zabielana ryż , bitki drobiowe z warzywami , kompot truskawkowy (1,7,9) |
Mus owocowo warzywny |
21.02.2025 |
Chleb z masłem, pastą z jajka , pora , ogórka , cacao |
Herbata z aronii jabłka |
Zupa ryżowa ziemniaki , pulpet z mintaja , surówka z kapusty pekińskiej , kompot śliwkowy (3,4,9) |
Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi |
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie Przedszkola Publicznego nr 6 w Szczedrzyku oraz na tablicy ,,Jadłospis” zmieszczonej w Przedszkolu Publicznym nr 6 w Szczedrzyku wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ) oraz produkty pochodne |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne ( arachidowe ) oraz produkty pochodne |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą ) |
8 |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pekan, macadamia, orzechy pistacjowe oraz produkty pochodne |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, rozmaryn, estragon, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, kminek, papryka słodka, papryka wędzona, goździki, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
UWAGA !
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE ) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku ( weszło w życie w grudniu 2014 roku ) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…..oznaczania alergenów przez placówki żywienia zbiorowego ( załącznik II w/w rozporządzenia )