JADŁOSPIS 

 

 

Data

 

 

I Śniadanie

Godz. 8.15

 

 

II Śniadanie

Godz. 10.00

 

Obiad

Godz. 11.30

 

Podwieczorek

Godz. 14.00

15.09.2025

Chleb wieloziarnisty

 z masłem , szynką gotowaną  , sałatą , ogórkiem zielonym , kawa z mlekiem

(1,7 )         

 Herbata

 z owoców leśnych

jabłka

Zupa ryżowa

kopytka z masłem ,

marchewka z jabłkiem

kompot truskawkowy

(1,7,9 )

Chleb z masłem ,szynką drobiową  ,sałatą ,pomidorem,

herbata z dziurawca

(1)

 

16.09.2025

 

 

Bułki pszenne z masłem 

dżemem truskawkowym

niskosłodzonym

mleko

 

(1 ,7 )

Herbata

z kopru włoskiego

śliwki

Zupa lane ciasto

ziemniaki , kotlet  mielony , mizeria

kompot jabłkowy

(1,3,7,9)

Gofry  z cukrem pudrem ,borówki ,

herbata  malinowa

(1,3,7)

 

 

17.09 .2025

 

Chleb 7 ziaren z masłem ,

schabem w majeranku ,

rukolą , rzodkiewką ,

bawarka

(1,7 )

Herbata 

żurawinowa

banany

Zupa porowa z kaszą manną             

ziemniaki z kapustą , winerki

kompot z owoców mieszanych

( 1 ,9 )

Kisiel na soku z truskawek

jabłka

(1,7 )

 

18.09.2025

Chleb z masłem    

mleko z płatkami owsianymi

(1,7 )                                  

                                      

Herbata poziomkowa      marchewki       

Zupa krem z kalafiora  ,łazanki z mięsem od szynki , kapustą kiszoną            kompot śliwkowy (1,3,9 )               

Chleb z masłem        białym serem z szczypiorkiem          herbata z cytryną                                                                      

 

19.09.2025

Chleb z masłem ,żółtym serem , sałatą  , rzodkiewką

cacao

(1,3,7,)

Herbata z mięty         gruszki                      

Zupa  pomidorowa zabielana z makaronem ziemniaki , pulpet z mintaja , surówka z kapusty kiszonej                      kompot truskawkowy

                .           (1,3,7,9 )                                                           

Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi                                                      

 

 

 

 

 

 

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym na stronie Przedszkola Publicznego nr 6 w Szczedrzyku oraz na tablicy  ,,Jadłospis” zmieszczonej  w Przedszkolu Publicznym nr 6 w Szczedrzyku wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

 1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ) oraz produkty pochodne

 2

Skorupiaki oraz produkty pochodne

 3

Jaja i produkty pochodne

 4

Ryby i produkty pochodne

 5

Orzeszki ziemne ( arachidowe ) oraz produkty pochodne

 6

Soja i produkty pochodne

 7

Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą )

 8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pekan, macadamia, orzechy pistacjowe oraz produkty pochodne

 9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz  ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, rozmaryn, estragon, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, kminek, papryka słodka, papryka wędzona, goździki, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

UWAGA !

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE ) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku (  weszło w życie w grudniu 2014 roku ) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…..oznaczania alergenów przez placówki żywienia zbiorowego ( załącznik II w/w rozporządzenia )

 do góry