JADŁOSPIS

Data

I Śniadanie

Godz. 8.15

II Śniadanie

Godz. 10.00

Obiad

Godz. 11.30

Podwieczorek

Godz. 14.00

31.03.2025

Chleb pszenny z masłem

polędwicą sopocką drobiową ,

sałatą, pomidorem ,

kawa z mlekiem

(1,7 )

Herbata wiśnia z poziomką

jabłka

Zupa jarzynowa

ryż z truskawkami

z jogurtem naturalnym

kompot z owoców mieszanych

(1,7,9)

Chleb z masłem

szynką gotowaną,

sałatą ,ogórkiem zielonym ,

herbata malinowa

(1)

01.04.2025

Bułki grahamki

z masłem , filetem z makreli w pomidorach

kawa z mlekiem

(1 ,4,7 )

Herbata

z mięty

banany

Zupa lane ciasto

ziemniaki , kotlet mielony , surówka z kiszonej kapusty

kompot jabłkowy

(1,3,9)

Chałka z masłem

jabłka

herbata żurawinowa

(1)

02.04 .2025

Chleb graham z masłem ,

schabem w majeranku , rukolą , rzodkiewką ,

cacao

(1,7 )

Herbata z dzikiej róży

marchewki

Zupa ogórkowa , zabielana

naleśniki z białym serem

kompot śliwkowy

( 1 ,9 )

banany

03.04.2025

Chleb z masłem czosnkowym ,

mleko z płatkami owsianymi

(1,7 )

Herbata jagodowa

mandarynki

Zupa krem z zielonego groszku

makaron , mięso z łopatki ex.w sosie pomidorowym

kompot wiśniowy

(1,3,7,9)

Chleb z masłem ,

białym serem ,

rzodkiewką

herbata jagodowa

(1,3 )

04.04.2025

Chleb 7 ziaren z masłem

żółtym serem , roszpunką, ogórkiem zielonym

cacao

(1,7 )

Herbata z mango i truskwki

gruszki

Zupa

ziemniaki ,pulpit z mintaja , surówka z młodej kapusty z koperkiem

kompot truskawkowy

(3,4,9)

Jogurt naturalny

z płatkami kukurydzianymi

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie Przedszkola Publicznego nr 6 w Szczedrzyku oraz na tablicy ,,Jadłospis” zmieszczonej w Przedszkolu Publicznym nr 6 w Szczedrzyku wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ) oraz produkty pochodne

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne

3

Jaja i produkty pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne ( arachidowe ) oraz produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą )

8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pekan, macadamia, orzechy pistacjowe oraz produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, rozmaryn, estragon, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, kminek, papryka słodka, papryka wędzona, goździki, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

UWAGA !

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE ) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku ( weszło w życie w grudniu 2014 roku ) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…..oznaczania alergenów przez placówki żywienia zbiorowego ( załącznik II w/w rozporządzenia )

 do góry