JADŁOSPIS
Data
|
I Śniadanie Godz. 8.15
|
II Śniadanie Godz. 10.00 |
Obiad Godz. 11.30 |
Podwieczorek Godz. 14.00 |
15.09.2025 |
Chleb wieloziarnisty z masłem , szynką gotowaną , sałatą , ogórkiem zielonym , kawa z mlekiem (1,7 ) |
Herbata z owoców leśnych jabłka |
Zupa ryżowa kopytka z masłem , marchewka z jabłkiem kompot truskawkowy (1,7,9 ) |
Chleb z masłem ,szynką drobiową ,sałatą ,pomidorem, herbata z dziurawca (1) |
16.09.2025
|
Bułki pszenne z masłem dżemem truskawkowym niskosłodzonym mleko
(1 ,7 ) |
Herbata z kopru włoskiego śliwki |
Zupa lane ciasto ziemniaki , kotlet mielony , mizeria kompot jabłkowy (1,3,7,9) |
Gofry z cukrem pudrem ,borówki , herbata malinowa (1,3,7)
|
17.09 .2025
|
Chleb 7 ziaren z masłem , schabem w majeranku , rukolą , rzodkiewką , bawarka (1,7 ) |
Herbata żurawinowa banany |
Zupa porowa z kaszą manną ziemniaki z kapustą , winerki kompot z owoców mieszanych ( 1 ,9 ) |
Kisiel na soku z truskawek jabłka (1,7 ) |
18.09.2025 |
Chleb z masłem mleko z płatkami owsianymi (1,7 )
|
Herbata poziomkowa marchewki |
Zupa krem z kalafiora ,łazanki z mięsem od szynki , kapustą kiszoną kompot śliwkowy (1,3,9 ) |
Chleb z masłem białym serem z szczypiorkiem herbata z cytryną |
19.09.2025 |
Chleb z masłem ,żółtym serem , sałatą , rzodkiewką cacao (1,3,7,) |
Herbata z mięty gruszki |
Zupa pomidorowa zabielana z makaronem ziemniaki , pulpet z mintaja , surówka z kapusty kiszonej kompot truskawkowy . (1,3,7,9 ) |
Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi
|
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie Przedszkola Publicznego nr 6 w Szczedrzyku oraz na tablicy ,,Jadłospis” zmieszczonej w Przedszkolu Publicznym nr 6 w Szczedrzyku wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ) oraz produkty pochodne |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne ( arachidowe ) oraz produkty pochodne |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą ) |
8 |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pekan, macadamia, orzechy pistacjowe oraz produkty pochodne |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, rozmaryn, estragon, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, kminek, papryka słodka, papryka wędzona, goździki, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
UWAGA !
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE ) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku ( weszło w życie w grudniu 2014 roku ) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…..oznaczania alergenów przez placówki żywienia zbiorowego ( załącznik II w/w rozporządzenia )