JADŁOSPIS

Data

I Śniadanie

Godz. 8.15

II Śniadanie

Godz. 10.00

Obiad

Godz. 11.30

Podwieczorek

Godz. 14.00

17.02.25

Chleb z masłem

szynką z indyka ,

sałatą , pomidorem

kawa z mlekiem

(1,7 )

Herbata

truskawkowa

gruszki

Zupa grysikowa

ziemniaki , jajko w sosie cebulowym , kompot jabłkowy

(1,3,7,9)

Chleb z masłem

szynką domową ,

sałatą ,ogórkiem,

herbata z rumianku

(1)

18.02.2025

Bułki pszenne z masłem

filetem z makreli w pomidorach ,

kawa z mlekiem

(1 ,4,7 )

Herbata

z mięty

banany

Zupa krem z brokuła ,

makaron z mięsem w sosie pomidorowym

kompot wiśniowy

(1,3,9)

Gofry z cukrem pudrem

jabłka

herbata z cytryną

(1,3)

19.02 .2025

Chleb z masłem

schabem w majeranku ,

rukolą , ogórkiem zielonym ,

bawarka

(1,7 )

Herbata

porzeczkowa

pomarańcze

Zupa grochowa

pyzy z boczkiem

kapusta kiszona gotowana

kompot z owoców

mieszanych

( 1 ,9 )

Rogale z masłem

herbata malina z lipą

gruszki

(1 )

20.02.2025

Chleb z masłem czosnkowym ,

zupa mleczna z kaszą manną

(1,7 )

Herbata

z owoców leśnych

marchewki

Zupa ogórkowa zabielana

ryż , bitki drobiowe z warzywami ,

kompot truskawkowy

(1,7,9)

Mus owocowo warzywny

21.02.2025

Chleb z masłem,

pastą z jajka , pora , ogórka ,

cacao

Herbata z aronii

jabłka

Zupa ryżowa

ziemniaki , pulpet z mintaja , surówka z kapusty

pekińskiej ,

kompot śliwkowy

(3,4,9)

Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie Przedszkola Publicznego nr 6 w Szczedrzyku oraz na tablicy ,,Jadłospis” zmieszczonej w Przedszkolu Publicznym nr 6 w Szczedrzyku wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ) oraz produkty pochodne

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne

3

Jaja i produkty pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne ( arachidowe ) oraz produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą )

8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pekan, macadamia, orzechy pistacjowe oraz produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, rozmaryn, estragon, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, kminek, papryka słodka, papryka wędzona, goździki, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

UWAGA !

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE ) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku ( weszło w życie w grudniu 2014 roku ) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…..oznaczania alergenów przez placówki żywienia zbiorowego ( załącznik II w/w rozporządzenia )

 do góry