JADŁOSPIS
Data |
I Śniadanie Godz. 8.15 |
II Śniadanie Godz. 10.00 |
Obiad Godz. 11.30 |
Podwieczorek Godz. 14.00 |
31.03.2025 |
Chleb pszenny z masłem polędwicą sopocką drobiową , sałatą, pomidorem , kawa z mlekiem (1,7 ) |
Herbata wiśnia z poziomką jabłka |
Zupa jarzynowa ryż z truskawkami z jogurtem naturalnym kompot z owoców mieszanych (1,7,9) |
Chleb z masłem szynką gotowaną, sałatą ,ogórkiem zielonym , herbata malinowa (1) |
01.04.2025 |
Bułki grahamki z masłem , filetem z makreli w pomidorach kawa z mlekiem (1 ,4,7 ) |
Herbata z mięty banany |
Zupa lane ciasto ziemniaki , kotlet mielony , surówka z kiszonej kapusty kompot jabłkowy (1,3,9) |
Chałka z masłem jabłka herbata żurawinowa (1) |
02.04 .2025 |
Chleb graham z masłem , schabem w majeranku , rukolą , rzodkiewką , cacao (1,7 ) |
Herbata z dzikiej róży marchewki |
Zupa ogórkowa , zabielana naleśniki z białym serem kompot śliwkowy ( 1 ,9 ) |
banany |
03.04.2025 |
Chleb z masłem czosnkowym , mleko z płatkami owsianymi (1,7 ) |
Herbata jagodowa mandarynki |
Zupa krem z zielonego groszku makaron , mięso z łopatki ex.w sosie pomidorowym kompot wiśniowy (1,3,7,9) |
Chleb z masłem , białym serem , rzodkiewką herbata jagodowa (1,3 ) |
04.04.2025 |
Chleb 7 ziaren z masłem żółtym serem , roszpunką, ogórkiem zielonym cacao (1,7 ) |
Herbata z mango i truskwki gruszki |
Zupa ziemniaki ,pulpit z mintaja , surówka z młodej kapusty z koperkiem kompot truskawkowy (3,4,9) |
Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi |
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie Przedszkola Publicznego nr 6 w Szczedrzyku oraz na tablicy ,,Jadłospis” zmieszczonej w Przedszkolu Publicznym nr 6 w Szczedrzyku wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ) oraz produkty pochodne |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne ( arachidowe ) oraz produkty pochodne |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą ) |
8 |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pekan, macadamia, orzechy pistacjowe oraz produkty pochodne |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, rozmaryn, estragon, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, kminek, papryka słodka, papryka wędzona, goździki, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
UWAGA !
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE ) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku ( weszło w życie w grudniu 2014 roku ) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…..oznaczania alergenów przez placówki żywienia zbiorowego ( załącznik II w/w rozporządzenia )